pavlovkutyaja írta:Tisztelt Szakértők!
A véleményüket szeretném kérni! Egy 2003-as évjáratú Opel Astra G-t1.4-et (motorkód: motorkód: z14xe) szeretnék gázüzemre alakíttatni. Több árajánlatot is kaptam, két ajánlatban merült fel a felsőkenő (FlashLube) beszerelése, a többi szerelő nem is tett róla említést.
Erről a fesőkenő rendszerről szeretnék többet megtudni, mivel igen megoszlanak róla a vélemények. Vannak szerelők akik nélkülözhetetlennek tartják, van aki csak ajánlja, van aki meg sem említette, van aki egyenesen a homeopátiás szerekkel egy kategóriának tarja.
A felmerült kérdéseim:
- Hogyan működnek ezek a kenő rendszerek? Mit kennek pontosan. Tényleg védik ezek a rendszerek a motort gázüzemben? Ha jól tudom csak a szívó oldali szelepeket kenik és hűtik, mivel a gáz nem képes kenni, mint a benzin. Ha pontosan érti az ember, hogyan működik, akkor egyszerűbb a döntés a beszerelésről.
- Létezik mechanikus és elektronikus verzió is belőle, igen komoly árkülönbséggel (~25˙000 Ft és ~50˙000 Ft). Mi a különbség e kettő között, mi indokolja ezt az árkülönbséget? Ha a beszerelés mellett dönt az ember megéri a drágább rendszer beszerelése?
üdvözlettel
Szia!
Nem vagyok szakértő, csak egy autós aki most szereltette be a gázüzemet. Én is ilyen gondokkal harcoltam mint te. Végül a mechanikus verziót szereltettem be. Ha megnézed a weboldalon a képes riportok benzin-gáz/2vwpolo képeket ott találsz mechanikus adagoló tartályról felvételt, (valamint szelepvédő leírást) ahol látszik egy állító szelep(amely szabályozza a kenés mennyiségét) és alatta a műanyag cső ahol látható a működő motornál a lassan csepegő kenőanyag. A mechanikus állandóan keni a rendszert(benzin üzembe is), míg a másik csak gázüzemben és ehhez jár kifogyás jelző. A fogyasztás állítólag 10.000 km-re/1 lt. Egyben biztosítást kötöttem műszaki meghibásodásra a beszerelő műhelyben gázüzem miatt. (egy évre 12 e) A szerződés szerint ez fedezi a gáz miatt meghibásodott esetleges motorjavítási költségeket. http://www.biztositasifeltetelek.hu/index.htm
Remélem segít a döntésben.
Üdv: feta