admin írta:Kedves hic!
Először is hadd kérdezzem, hol olvasható, hogy nem alkalmasak gázüzemre az említett motorok?
Szakértővel konzultálva átalakításra ajánlott a típus!
A kipufogó oldali szelephézagok ellenőrzése fontos, ezt kb. 15-20.000 km-enként ildomos megtenni. Egyébként egy ekkora motornál 10-12 Ft-os ü.anyag költség csökkenés várható km-enként. Ez azt jelenti, hogy a megtérülés viszonylag gyors lesz.
Az első ellenőrző szerviz (általában 20.000 km) alkalmat nyújt a szelepek állapotának vizsgálatára.
Az Autógáz Ász, igaz nem pont ezen a néven, de jó ideje foglalkozik gázautó átalakítással, így nincs mitől tartania.
Köszönöm a választ!
Megcsináltattam az átalakítást, az Autógáz Ásznál korrektek voltak, ők sem értették ezt a "nem ajánlott" típuslistát. Sajnos mégis terjed a net-en.... 4Gas szett ment bele, ez viszonylag új, a Stag mérnökei tervezték, kompakt rendszer, csak max. 4 hengerig (de ez nyilván elég). A tartály 54literes toroid, a pótkerék helyén, a töltőcsonk diszkréten a töltőajtó alatt.
Az autóval még csak kb. 1000 km-t mentem, menetteljesítményekben semmi komoly változást nem érzek, és a gázfogyasztással is meg vagyok elégedve (11 l körül van, majd figyelem hosszabb távon is).
Szelepeket renszeresen ellenőriztetem majd, annál is inkább, mivel korongos állítású, tehát nem állítódik után a hézag. Lelkiismeretem megnyugtatására elektronikus Flashlube felsőkenő rendszert is beépítettem.
Egy problémám viszont van - gázüzemben, vezetési stílustól függően (kb. laza 80-as tartott tempónál, minimális gázadással) előfordul, hogy kigyújtja a check-lámpát, mert szegénynek érzi a keveréket. Benzinnel természetesen nincs gond, és 2-3 nap múlva el is alszik a lámpa, tehát csak pillanatnyi hibáról van szó (azért be is tárolja). Van OBD interfészem, tehát ki tudom szedegetni, de nyilván nem ez a cél.
Laikusként azt gondolnám, hogy az adott tartományban a befecskendezett gáz mennyiségét meg kellene növelni. Sajnos az Autógáz Ásznál egyelőre annyit csináltak, hogy törölték az ECU tanulási memóriáját, és benzinnel kellett mennem egy kört, hogy bekalibrálja a benzines módot, aztán újrataníttatták a gáz rendszert automatikus módban. Az eredmény ugyanaz lett: érzetre minden jó, mégis másnap már kigyulladt a check-lámpa. Egyelőre visszaviszem megint, talán belenyúlnak manuálisan... Az a baj, hogy elég új még nekik a 4Gas, nem túl otthonosan kezelik....
Gondolom nem egyedi az eset, fentebb az Ignissel is ugyanez lehet. Talán, ha sikerül rendesen beállítani, nem lesz ilyen probléma. Van Magyarországon 4Gas-t szerelő szervíz, aki profi a beállításban?