Gazzal megyek

Gázautós találkozó Pécsett - 2012.06.30.
 

Hogy is volt…
1 éves lett weboldalunk. Születésnapok, évfordulók, szilveszteri események alkalmával az ember meg-megáll egy pillanatra és visszatekint az elmúlt időszakra. Teheti ezt nosztalgikusan, vagy csak azért, mert annyi minden történt, amit az adott időszakban nem is igen volt ideje átélni.
Mi is visszatekintünk és értékelünk, illetve hagyjuk egy picit belelátni Olvasóinkat a mindennapjainkba (aki csak a gázautós találkozóra kíváncsi, nyugodtan ugorja át ezt a blokkot). Nos, az oldal indulásának körülményei nem voltak mindennaposak. Hogy is lehettek volna azok, mikor egy korsó sör mellett kipattanó kósza gondolat köré folyamatos ötletelés és tájékozódás után kellett felépíteni a koncepciót és meghatározni a távlati célokat. Maga a weblapforma is csak hosszas gondolkozás után kezdett körvonalazódni. Néhány vázlattal a kezünkben felkerestünk kb. egy tucatnyi gázautó átalakító műhelyt. Egy kivételével azt hallottuk, tetszetős az ötlet, mehet a dolog, lássuk, mi sikeredik. Az az egy „ellenvélemény” is, mint hogy ha csak féltékenységből jött volna…
A tartalom megírását követően 2011. június 30-án startolt az oldal, melyet máig folyamatosan növekvő látogatottság jellemez. Éppen az 1. születésnapunkon léptük át az 500. regisztrációt. Facebook oldalunk elindítása a weboldalra nem feltétlenül való színes hírek, bejegyzések publikálása miatt volt fontos. Weboldalunk, indulását követően folyamatos fejlesztésen esett, és esik át a mai napig. Igyekszünk maximálisan figyelembe venni felhasználóink szempontjait, illetve igazodunk a piac elvárásaihoz.
Nagy felelősség társul ahhoz, hogy folyamatosan nő Olvasói táborunk. Meg kell tudnunk felelni Olvasóink igényeinek, ezért naprakész információkkal kell rendelkeznünk gázautózás témában. Ebben nagy segítségünkre van néhány gázautó átalakító műhely, akik szakmai támogatást biztosítanak számunkra. Nyilván friss hírekkel is szolgálnunk kell, hiszen töretlen a gázautó ipar fejlődése és a gázautók térhódítása. Számtalan országban készülnek gázautó átalakító szettek, rengeteg (úgy 120-150-re becsüljük) műhelyben szerelnek kishazánkban, nem beszélve a gyári kialakítású gázautókról. Hogy honnét és hogyan érkezik az autógáz? Ez is egy jó kis kérdés, mint ahogy az is, hogyan épül majd ki Magyarországon a földgázautózás (CNG technológia). Míg mi az imént említett – és a fejünkben motoszkáló egyéb – kérdésekre keressük a választ, Felhasználóink fórumunkon zavartalanul kommunikálhatnak egymással, és teszik is. Köszönettel veszünk minden egyes átalakítási fotósorozatot, gázautó értékelést, és problémafelvető kérdést, mert pontosan e miatt jött létre a Gázzal megyek weboldal: tapasztalatok megosztása, közösségépítés, szakmai segítségnyújtás. Mi megígérjük, hogy a következő – remélhetőleg hosszú-hosszú – időszakban is segítségükre leszünk és biztosítjuk a kapcsot Önök, valamint az átalakító műhelyek között.
Az előttünk álló egy évben várhatóan lendületet kap a CNG technológia, így mi is egyre többet foglalkozunk majd ezzel a témával. Igyekszünk Olvasóinkat is bevonni egyes projektjeinkbe, hogy ez által még szorosabb kötelék alakulhasson ki közöttünk. Természetesen szélesíteni kívánjuk kedvezményrendszerünket; újabb és újabb átalakító műhelyekkel, termékforgalmazókkal törekszünk megállapodásra. A weboldal fejlesztése sem állhat meg, ám a piszkos anyagiak olykor azért határt szabnak. Ha korábban nem is, de egy év múlva biztosan tartunk majd ismét gázautós találkozót. Mi azért abban bízunk, hogy ennél azért több is lesz, nem feltétlenül műhelyhez kötötten, hiszen egy-egy laza hétvégi program (mini találkozó) tökéletes lehet eszmecserére, új kapcsolatok, barátságok kialakítására.

Előkészületek
Ha már találkozó, akkor térjünk át a múlt hétvége eseményeire. Kezdjük ott, hogy nagyszerű helyszínt sikerült találnunk, kényelmesen elfért a társaság. A helyszín felajánlásáért köszönet jár házigazdánknak, a Megyer Autócentrum vezetőségének. A találkozó plakátját a találkozót megelőzően a tolnai-baranyai LPG töltőállomásokon kihelyeztük — sehol sem volt gond, ezen kicsit meg is lepődtünk. Volt hírverés weboldalunkon, Facebook oldalunkon, hírlevélben, a felmatricázott rendezvényautó is sok helyen megmutatta magát, illetve Pécsett szórólapoztunk (4000 db) és egy helyi hirdető transzparensen is megjelentettük a találkozó részleteit. Weboldalunkon regisztrációs lehetőséget biztosítottunk a rendezvényre. A fentiek ellenére fogalmunk sem volt, hányan jönnek majd el…

A pécsi helyszín

Indul a tali
Az első fecske már nyitás előtt fél órával megérkezett, amiből arra következtethettünk, hogy lesz látogatónk… Így is lett, délelőtt kb. 15 gázautós „kolléga” futott be, és mi ennek nagyon örültünk. Mint kiderült, a többség valamilyen problémával küszködik a gázrendszert illetően, így kapóra jött az ingyenes átvizsgálás, beállítás. Persze volt, aki ismerkedni jött, vagy éppenséggel az előadások érdekelték.

Több gázautós műhelytől is jöttek

Átvizsgálás
Szóval tucatnyi autó ment át a vizsgasoron és a gázos csapat kezei között. A feltárt hibák között volt:
 - rosszul megválasztott gázfúvóka-méret, ami aránytalanul nagy fogyasztást eredményezett;
 - áteresztő gázos és lerakódással terhelt benzines fúvóka, ami a reggeli indításokat nehezítette meg;
 - kompresszió vesztés egy hengernél, ami egy három hengeres CNG-s autónál már komoly vibrációkat és teljesítményvesztést okozott;
 - helytelen szoftveres beállítás.

A Hyundai injektorai nem voltak tökéletes állapotban

Aztán a vizsgasoron adódtak még fékhibák, repedt ékszíjak, kopott abroncsok, morgó toronycsapágyak. A gázos üzemmód ellenőrzésére/beállítására forgalmi szituációkban került sor, erre nem sajnálta az időt, energiát a csapat. Az utolsó autó valamikor 15 óra körül gördült ki a műhelyből, azaz folyamatos volt a leterheltség.

Fékmérés egy Corollán

Előadások
Délelőtt sorban állás alakult ki a járművek átvizsgálásánál, de a várakozó „ügyfelek” addig sem unatkoztak, hiszen két előadást is meghallgathattak.

A MOTUL, termékein keresztül mutatta be, mire kell odafigyelni a motorolajoknál

Elsőként a MOTUL olajokról és magáról a cégről Hirtling Gábor tartott egy bő másfél órás előadást; majd ezt követte a CNG Port Kft. részéről Késmárki Mátyás előadása, amely a magyarországi CNG autózás helyzetét és cégük tevékenységét mutatta be. Mint fentebb írtuk, az átvizsgálások erősen a délutánba nyúltak, így az egyik előadást törülnünk kellett a programból, mivel Hársch Szabolcs (Gázautó Hungária Kft.) előadó oszlopos tagja volt az átvizsgáló csapatnak.

Szép jövő elé néz a CNG technológia

Főzőverseny
Majd legközelebb! Érdeklődés hiányában a házigazdákat nem volt, aki versenyre késztesse, ám ennek ellenére maradandót sikerült alkotniuk. Ezt az ételt kóstolók bizonyára mind-mint megerősítenék.

Gulyás helyett végül vegyes pöri készült

LPG fogyasztási verseny
Igen, ilyen is volt. Egy tele tankolt járművel kellett abszolválni a kijelölt 22,8 km-es útvonalat. A szabályok betartásáról a versenyzőket kísérő segítők gondoskodtak. Sajnos a leküzdendő relatíve kis távolság és az LPG kútfej pontossága (jelen esetben pontatlansága) vélhetően befolyásolta a végeredményt. Ezt arra alapozzuk, hogy a négy versenyző kb. 6-12 l/100 km-es átlagot produkált. A vezetési stílusukban nem volt lényeges eltérés, ezért ez a szórás már a körülményeknek volt köszönhető. Végül úgy döntöttünk, hogy mindenkit megjutalmazunk, aki részt vett a versenyben.
Végeredmény:
 1. D. Csaba (6 l/100 km)
 2. N. Krisztián (7 l/100 km)
 3. V. Renáta (8 l/100 km)
 4. A. Norbert (12 l/100 km)

Renáta 3. helyen végzett

Gázautó totó
A nap utolsó programja a totó volt. Vonatkozott kérdés LPG és CNG üzemmódra, technológiára, a Gázzal megyek weblapra és a FLAGA-ra. Nos, nem voltak könnyűek a kérdések, mert 11 volt a legnagyobb találatot jegyző kérdőív, igaz holtversenyben.
Végeredmény:
 1. K. Csaba (11 találat)
     M. Zoltán (11 találat)
 3. A. Norbert (10 találat)
     B. Beáta (10 találat)

Csaba, az egyik győztesünk

Ma van a szülinapom…
A nap zárasaként még egy meglepetés torta is érkezett a helyszínre. Isten éltessen, Gázzal megyek! Ekkor már csak a mag maradt, de a hőségben mindenkinek kifejezetten jól esett a behűtött Kirsch torta.

Még az LPG viszi a prímet

Zárszó
Köszönjük szépen a kilátogatóknak a részvételt. Remélhetőleg többször is összefutunk még, amelyhez talán még találkozóra sem lesz szükség, hiszen a Gázzal megyek weboldal lehetőséget ad a most kialakult kapcsolatok fenntartására, erősítésére.
Köszönet jár továbbá Hársch Szabolcsnak (Gázautó Hungária Kft.), aki a helyi erőkkel megerősítve gyakorlatilag egész nap hibakeresést és beállítást végzett a találkozóra érkező autókon. Előadóinknak, a MOTUL és a CNG Port Kft. képviselőinek is hálásak vagyunk, velük hosszú távú együttműködés kialakítását tervezzük. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a FLAGA mellett sem, hiszen a rendezvény támogatásában oroszlánrészt vállalt az autógázt forgalmazó cég. A Megyer Autócentrum tartsa meg jó szokását, hiszen jövőre is szívesen megyünk hozzájuk egy gázautós találkozó gyanánt. Végül, de nem utolsó sorban a cikk írója és egyben a rendezvény főszervezője ez úton is köszönetét szeretné kifejezni annak a maroknyi segítőkész embernek (Andus, Dávid, Krisz, Lóri, Tomi, Zsolt), akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre!

Üdvözlettel: Rőczei Norbert és a Gázzal megyek csapata

További képekért látogassák meg Facebook oldalunkat.

Share