Gazzal megyek

Emelkedne az LPG jövedéki adója
2012. július 10. kedd, 14:29
 

A portfolio.hu értesülései szerint egy törvényjavaslat alapján – egyebek között – emelkedne az LPG üzemanyag jövedéki adója is. Sokak szerint egy ideje ez már a levegőben lógott, de a most közölt adóemelés mértéke azért szemet szúró (két lépcsőben megduplázódna a jelenleg érvényes jövedéki adó). A bejelentést követő órákban az internetes fórumokon azonnal futótűzként terjedt a hír. Sokan azonnal a CNG-re való átállást fontolgatták, de szép számmal voltak, akik már most a PB-palackból való átfejtés rejtelmeit firtatták...

Nem tudni pontosan, hogy mi fog történni abban az esetben, ha a fent említett mértékben megdrágul az autógáz. Azt azonban sejteni lehet, hogy az idén tavasszal tapasztalt gázautó átalakítási őrület nem köszön vissza egyhamar. Sajnálatos tény, hogy a régiós viszonylatban is eleve drágának számító autógáz árán további kb. 40 Ft-ot emelnének. Ez azt vetíti előre, hogy a környező országokban való tankolások már komoly megtakarítást eredményeznének.

A jövedéki adó emelésének indoklása sem megszokott, hiszen az okok között szerepel pl. az egészségügyre fordítható bevételek növelése és a költségvetési bevételkiesés megakadályozása.

Megkérdeztünk néhány autógáz kereskedelemmel és gázautó átalakítással foglalkozó céget, mit szólnak a bejelentéshez. Ahogy megérkeznek a reakciók, természetesen kivonatosan közölni fogjuk.

Forrás: portfolio.hu

PETÍCIÓ: Mondj nemet az LPG (autógáz) jövedéki adójának emelésére!

Share
 

Hozzászólások 

 
#21 kompressor78 2012-10-18 08:21
Az a baj,hogy a magyarországi gázautós kultúra a béka segge alatt van...meg kell nézni pl. egy Lengyel használtautós oldalt az autók 10%gázüzemű ,még itt alig üti meg az 1%,vagy még azt sem! A lengyelek erre már ipart építettek és a termékeik megtalálhatók egész Európában! Képesek ezen a területen fejlődni és nagyobb hasznot bezsebelni, mintsem csak jövedéki adót emelni! Ezen kellene elgondolkodni!
 
 
#20 Csalintos 2012-10-18 07:36
Fasznak kellett it nyomni mindenkinek az autógázt?Persze, hogy felfigyeltek rá! :(


Miert, szerinted nem kerult be a kormany adatbazisaba mikor rairtak a kocsid adatlapjara hogy benzin/lpg? vartak mikor eri el azt a % ot az atalakitott autok szama, amikor a csali bedova, ki lehet kapni a halakat..
 
 
#19 lillburne 2012-10-16 12:24
Engem pedig az szomorít el, Safranek, hogy hetet-havat összehordasz. Most nem az egyéb- egyébként szintén dilettáns- intézkedésekről van szó, hanem egy konkrétról. Hoztak egy intézkedést- jövedéki adóemelés- amely: 1. rossz az autósnak, mert többet fizet.
2. nem jó az államkasszának, mert elenyésző a bevétel (1.5 milliárd huf- mennyit költünk focira???)
3. rossz a környezetvédele m szempontjából.
4. Hazug az indoklása.
Miért kell ehhez minden hülyeséget hozzá keverned?
És ha meg nyugati példákkal jössz, miért nem vagy konzekvens? Németországban mennyi az autógáz? És Belgiumban? A jövedéki adó emelése egy centit nem lendít előre az országban, inkább vissza. Hozzáteszem, a kormány többi intézkedése szintén.
 
 
#18 Safranek 2012-10-16 11:36
Persze, majd ha az országnak az ilyen nemű intézkedések miatt jobban fog menni, akkor a rövidtávú memóriájú emberek, mint pl. ti, jól elfelejtik, hogy mennyit pocskondiázták a kormányt, akkor majd ők lesznek a jók. Sajnos ennyire primitív és állszent a mi népünk
 
 
#17 Safranek 2012-10-16 11:36
Iszonyatosan elszomorít, hogy a magyar emberek ennyire nem értik meg, hogy miért van szükség ennyi változásra. Mégis mit vártok? Az egész ország támogatásokból élt, ezért tartunk itt. Ennek most vége. Nyugati országokban sincsenek nagy mértékű támogatások. Pl.: Svájcban, ha szülés után egy nőnek, 2-3 hónapig tartják a munkahelyét, utána felvesznek a helyére valaki mást, nincs 3 éves gyes, vissza kell menni dolgozni hamar, ha meg akarja tartani a munkahelyét... Még ezernyi példát tudnék mondani. Amúgy, ha egy kicsit is tájékozottak lennétek, akkor tudnátok, hogy az állam szabályozta és egységesítette a beszerelésre vonatkozó költségeket. Míg régebben 300ezer Ft is volt akár, most 200ezerért be lehet szereltetni. Ráadásul a jövedéki adó max. 33ft-tal emelkedne, így 260-280ft lenne a literenkénti gáz ár. Ezért sírtok ennyire? Akkor váltsatok vissza a 420 ft-os benzinre, ami néhol felmegy 20-30 vagy akár még több ft-tal.
 
 
#16 kompressor78 2012-07-20 09:55
Idézet - lillburne:
Sziasztok!
Én itt új vagyok, viszont 12 éve gázzal járok, és nem csak azért, mert olcsóbb, hanem, mert zöldebb is. A kormány intézkedése büntetés. Én egyetértek azzal, hogy szervezzünk valamit, ez lehet tüntetés, vagy akár útlezárás. de feladhatunk hirdetéseket is. Azt szeretném kérdezni, ki lenne benne egy tüntetésben és van-e valami ötletetek, hogyan lehetne a gázzal járó, mintegy 100 ezernyi autós legalább egy részét elérni? Talán a szervizeket kellene megkeresni? Mit gondoltok?


Én azt nem tudom,hogy van-e valamilyen gázautós érdekvédelem!? Szerintem először azoknak kellene megmozdulást indítani,akiket ellehetetleníte nek!
Beszerelő műhelyek,szervi zek,vizsgaállom ások,alkatrész kereskedők,akik ebből élnek és sok pénzt ruháztak be abba,hogy ezt az ágazatot is kiszolgálják! Nekik kellene az első lépéseket megtenni és ha kell a gázautós társadalmat mozgósítani! Én melléjük állok ha kell és ezzel nem vagyok egyedül!
 
 
#15 lillburne 2012-07-18 20:40
Sziasztok!
Én itt új vagyok, viszont 12 éve gázzal járok, és nem csak azért, mert olcsóbb, hanem, mert zöldebb is. A kormány intézkedése büntetés. Én egyetértek azzal, hogy szervezzünk valamit, ez lehet tüntetés, vagy akár útlezárás. de feladhatunk hirdetéseket is. Azt szeretném kérdezni, ki lenne benne egy tüntetésben és van-e valami ötletetek, hogyan lehetne a gázzal járó, mintegy 100 ezernyi autós legalább egy részét elérni? Talán a szervizeket kellene megkeresni? Mit gondoltok?
 
 
#14 seiko 2012-07-17 10:02
Ebben az országban a "környezetkímélő " büntetés alatt áll.
Pl.:napelemrendsze rek,nincs rá állami támogatás,a túltermelést csökkentett áron veszik át(Németországb an emelt áron)
Az LPG is büntetésben részesül.
Kell a pénz a nyugdíjakra,ha jól belegondolok,ne m ismerek egy nyugdíjas(65 év feletti)gázautó st sem a környezetemben.
 
 
#13 admin 2012-07-13 07:48
Idézet - Elkúrtátok!:
Úgy látszik ha valaki nem azt írja ide, hogy menjünk tüntetni azt azonnal kimoderálják!
Thx!

Kedves (inkább nem írom le a nicked)....
Nem történt ebben a topicban moderálás, bár a fogalmazásod nyomdafestéket nem tűrő...
Üdv!
 
 
#12 Elkúrtátok! 2012-07-13 07:44
Úgy látszik ha valaki nem azt írja ide, hogy menjünk tüntetni azt azonnal kimoderálják!
Thx!
 
 
#11 kompressor78 2012-07-12 08:33
SRACOK,SZERVEZZ UNK TUNTETEST PETICIOT VGAY MITTOM EN MIT DE AZ BIZTOS HA ELKAP AZ IDEG AKAR EGYEDUL IS KIMEGYEK AZ M0 -RA KERESZTBEALOK ES HANGOSBEMONDOVA L KULDOM EL OKET A K...VA ANYJUKBA!!!!!!

AAAAAAA GRRRRRRRRRRRRRR RRRR!!!!!!

Én is támogatom az ötletet!
Egy ismerősöm járt kint Lengyelországba n és 170!!! "forintért" tankolt autógázt!
Ott mit csinálnak másként?
Ma Magyarországon semmilyen támogatás nem jár az átalakításra,ta valy elgondolkodtam, hogy tiszta gázosra alakíttatom az autót és ez ügyben tettem lépéseket az NKH felé is! Küldtek egy nyilatkozatot,m iszerint tiszta gázzal euro5-ös besorolást kaphat az egyébként fekete matricás benzin-gázos autóm,feltéve ha tudni fogja a normákat!
Miért ne tudná? Most is tudja,de nem fogják fel...szánalmas ahogy aljas módon nyomorítja el ez a kormány a kis embereket!
Ezt nem hagyhatjuk!
 
 
#10 Olasz 2012-07-11 21:40
Érdekes hogy amíg pl. Olaszországban és Európában számos helyen államilag támogatott az LPG üzem és az arra való átállás. Addig itthon ezt is meg akarják sarcolni. Na gratulálok!!!
 
 
#9 kiba...ott matolcsy 2012-07-11 19:39
KIba...ott matolcsy apad csapott vna ki inkabb a wc ulokere... gyoker kotsog....


SRACOK,SZERVEZZ UNK TUNTETEST PETICIOT VGAY MITTOM EN MIT DE AZ BIZTOS HA ELKAP AZ IDEG AKAR EGYEDUL IS KIMEGYEK AZ M0 -RA KERESZTBEALOK ES HANGOSBEMONDOVA L KULDOM EL OKET A K...VA ANYJUKBA!!!!!!

AAAAAAA GRRRRRRRRRRRRRR RRRR!!!!!!
 
 
#8 ?!?! 2012-07-11 16:55
Idézet - Nem töltsd othon!:
Én saját szemmel láttam leégni egy garázs és meghalt egy fiatal srác is!

Szégyeld magad, nem hogy oltottad volna, helyette végignézted. :P
 
 
#7 Nem töltsd othon! 2012-07-11 15:57
Aztán majd megint lesz aki felrobban!
Én saját szemmel láttam leégni egy garázs és meghalt egy fiatal srác is!
18palack volt bent!Ez nem játék.Ez veszélyes üzem.Nagyon gondolja meg mindenki.Egyébként jelenleg is drágábbra jön ki a palackból tankolás mint az autógáz!Ezért nem is csinálja már senki!Fordítva elvétve autógáz-> palackba.
Úgyhogy el is lehet felejteni.Drágán jön ki és biztos felemelik még majd azt is!
Felejtős lett az LPG!Itt a vége.Nézni kell más megoldásokat.
 
 
#6 pb 2012-07-11 13:03
á majd megkezdjük a PB palack fejtést..mint régen:D egy sor pb palack cseretelepen tankolni is lehetett..és még olcsóbban jövünk ki..ne kell aggódni..
 
 
#5 ujbacsi 2012-07-11 08:02
A lényeg itt is az: Ha fogy, akkor emeljük az árát.
Mint a normális kereskedelemben .
Csak egy dolgot felejtenek el; Ha egy boltban drága a cucc, akkor máshová megy az ember. Itt is ez lesz, még többen mennek külföldre tankolni. Aztán jó, hogy ennek is felbaszták az árát, mert nem, hogy több adó folyna be, még kevesebb fog... Ebből is.
 
 
#4 kompressor78 2012-07-11 07:21
A mostani kormánytól ne várjunk logikát!
"Sajnos" az LPG felhasználása egyre nagyobb teret kap az árú fuvarozásban és a mezőgazdaságban és ugye ez a kormány számára megengedhetetle n,hogy a gépeket olcsóbban és tisztábban üzemeltessék!
Én is érzek egy nagy adag iróniát a történetben...adóztassuk azt,ami tisztábbá teszi a levegőt...hmm érdekes,hogy ezt máshol nem így gondolják,sőt!! !
 
 
#3 danicsaba 2012-07-11 07:15
Érdekes ellentmondás!

A gázos kocsik környezetbaráta bbak mint a társaik és elterjedésük csökkentené a betegségek számát. Ha visszaszorítják a gázos kocsikra való átállást, egyre több ember lehet beteg a környezetszenny ezés miatt ( pl. a dízel kocsik kipuffogógáza kífejezetten káros...). Érdekes, hogy a környezetbarát visszaszorítást éppen az egészségügyre fordítanák. A logika éppen az LPG olcsóbítását preferálná...
 
 
#2 Elkúrtátok! 2012-07-10 21:12
Fasznak kellett it nyomni mindenkinek az autógázt?Persze, hogy felfigyeltek rá! :(
 
 
#1 Koszi Kurban 2012-07-10 16:49
koszi kurban, meg matolcsi felszemu szar! hogy odavertek ennek is! hogy pusztulnatok el!
 

A hozzászólás Ön számára nem engedélyezett!