Gazzal megyek

Mi a helyzet LPG-vel a mélygarázsoknál?
 

Közel egy éve már, hogy könnyítést kaptunk mi gázautósok a  talajszint alatti parkolást illetően (28/2011. (IX. 6.) BM rendelet). Az elméletet alább olvashatjuk (nem árt, az ismerek frissítése):
"601. §
(5) A tisztán gázüzemű, a vegyes üzemű és a kettős üzemű járművet tilos elhelyezni
a) cseppfolyós (propán-bután) üzemanyag esetén – kivéve a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő biztonsági szeleppel felszerelt járműveket
aa) talajszint alatti, jármű tárolására alkalmas tárolókban,
ab) tömegtartózkodású vagy nagy forgalmú épületek alatti terekben,
ac) olyan járműtárolókban, amelyekben akna, vízzár nélküli csatornaszem, pincelejárat van, vagy amelyből talajszint alatti, illetőleg olyan helyiség nyílik, amelynek teljes levegőcseréje nem biztosított,
ad) ahol az átszellőzés el nem zárható módon nem biztosított,
b) sűrített földgáz üzemanyag esetén:
ba) tömegtartózkodású vagy nagy forgalmú épülethez közvetlenül csatlakozó zárt, át nem szellőzött terekben,
bb) ahol az átszellőzés el nem zárható módon nem biztosított.
(6) Az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott terek bejáratánál, jól látható módon, a „Biztonsági szelep nélküli LPG üzemű jármű részére tilos a behajtás” feliratú táblát kell elhelyezni."

Az AUTÓGÁZ BLOG munkatársa két éve még a szabályok megszegésével tesztelhette csak a mélygarázsok személyzetének éberségét, mi azonban most vastaggal emeltük ki a lényeget, ami szerint a 10 évnél nem idősebb gázrendszerrel szerelt járművek döntő többsége korlátozás nélkül behajthat talajszint alatti parkolókba. Keringőre hívjuk tehát Olvasóinkat, mert meg szeretnénk tudni, mi történik a gyakorlatban! Az elmúlt hetekben több visszajelzést is kaptunk, illetőleg szerkesztőségünk tapasztalatai is alátámasztják, hogy bizony még mindig problémás a mélygarázsok használata. Fő okként az üzemeltető tájékozatlanságát lehetne említeni, illetve a gázautók kapcsán korábban kialakult félelmeket. 

Arra sarkalljuk Olvasónkat, hogy tegyenek egymásért és szeptemberben részesítsék előnyben parkolások alkalmával a mélygarázsokat, majd írják meg tapasztalatukat hozzászólás formájában a cikkünkhöz kapcsolódóan. Facebook oldalunkon ugyancsak közzétettük ezt a cikket, így összességében sok száz gázautóst szólítottunk meg. Véleményünk szerint tapasztalható lesz némi ellenállás az üzemeltetők részéről, de idéztük fentebb a vonatkozó jogszabályt, amire Önök is bátran hivatkozhatnak az esetleges szócsaták alkalmával.

JÁTÉK: a parkolókban tett látogatásukról szívesen veszünk fotókat (akár mobiltelefonnal is készíthetnek) — azok, akik az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre elküldik, vagy a Facebook oldalunkra feltöltik, hó végén sorsoláson vesznek részt. Ne felejtsék megírni azt is, hogy mikor és hol készült a fotó. A tapasztalatokat idővel összegezzük!

Kattintson a tapasztalatokért!

Share
 

A hozzászólás Ön számára nem engedélyezett!